Gewichtsbeheersing
Overgewicht en obesitas behoren tot de belangrijkste volksgezondheidsproblemen van dit moment. Het aantal mensen dat in Nederland hieraan lijdt is de laatste decennia sterk gestegen. Op dit moment heeft 46 procent van de volwassenen overgewicht en 11 procent obesitas. Onder kinderen is nu 14,5 procent van de jongens te zwaar en 17,5 procent van de meisjes, inclusief obesitas (ernstig overgewicht). In 2005 had 13 procent van de jongens overgewicht en 14 procent van de meisjes.
Wij werken niet met de diverse diëten, zoals crash-diëten of diëten waarbij voedingsgroepen worden weggelaten, die ingezet worden om af te slanken. Een crashdieet is een dieet dat erop gericht is om in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk gewicht te verliezen. De markt op dit gebied is groot maar de resultaten op de langere termijn ronduit teleurstellend. Een dieet waarbij voedingsstoffen worden weggelaten is een dieet waarbij bv de koolhydraten of vetten worden weggelaten. Na beide groepen diëten neemt u weer in gewicht toe + extra zodra u weer normaal gaat eten. Het beruchte Jojo-effect!
Waarom gebeurt dit na het volgen van zo’n dieet?
Het lichaam is gemaakt om alles wat het binnenkrijgt zo efficiënt mogelijk op te slaan in tijden van nood. Het is een eeuwenoude overlevingsstrategie van het lichaam en die is moeilijk te doorbreken. Toen de mensen nog in grotten woonden, wisselden tijden van schaarste en overvloed elkaar af. Op sommige momenten was er een overvloed aan voedsel, op andere momenten vond de jager amper iets om te eten. Wanneer schaarste zijn intrede deed, had de mens een hulpmiddel nodig om niet te verhongeren. Op één of andere manier moest het lichaam minder energie verbruiken, zodat het kon overleven met het weinige voedsel dat beschikbaar was. En dus vertraagde het metabolisme (de stofwisseling) om energie te besparen en het lichaam begon reserves in de vorm van lichaamsvet op te slaan in tijden van schaarste, of …. wanneer we op dieet zijn! Het is een verdedigingsmechanisme dat ons moet beschermen tegen de hongerdood. Na het volgen van bovenstaande diëten, duurt het een tijd voor de stofwisseling weer normaal is. Alles wat men na een dieetperiode weer tot u neemt, wordt dus opgeslagen als vet. U heeft dus uw best gedaan voor niets!
Veel mensen weten niet wat de risico’s zijn van overgewicht en denken dat “het beetje extra vet” geen kwaad kan. De kans op een ziekte stijgt naarmate men zwaarder wordt. Overgewicht kan de volgende aandoeningen veroorzaken:
- Verhoogde bloeddruk
- Verhoogd Cholesterol
- Hartinfarct
- Beroerte (CVA)
- Kanker
- Kortademigheid, ziekten van ademhalingsorganen
- Hormonale stoornissen
- Aandoeningen aan het bewegingsapparaat zoals gewrichtsontstekingen, rug- en nekklachten, voet- knie-en heupklachten.
- Ouderdomssuikerziekte oftewel diabetes type 2
- Stress incontinentie
- Psychologische gevolgen zoals verminderd zelfvertrouwen, negatief zelfbeeld, stress etc.
- Verminderde arbeidsgeschiktheid en sociale isolatie